Marani na Prowein 2017
- Szczegóły
,,JSC Telavi Wine Cellar’’ weźmie udział w 2017 r. w ProWein Exhibition w Dusseldorf w Niemczech. Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach 19 - 21.03.2017 r.
MARANI NA PROWEIN 2017 ,,JSC Telavi Wine Cellar’’ weźmie udział w 2017 r. w ProWein Exhibition w Dusseldorf w Niemczech. Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach 19 - 21.03.2017 r.Nasza firma zaprezentuje podczas tegorocznej edycji konkursu po raz pierwszy wina musujące produkowane metodą prosecco.Metoda Charmata – Zwana jest też „metodą włoską”, „metodą Martinottiego” lub „metodą prosecco” ze względu na jej powszechne wykorzystanie w produkcji najpopularniejszych bąbelków Italii. Została opatentowana w 1895 roku przez dyrektora instytutu badawczego z Asti – Federico Martinottiego. W tym przypadku wino bazowe przechodzi wtórną fermentację w kadzi ze stali nierdzewnej. Do kadzi dodaje się drożdże i cukrową pożywkę (tak jak w przypadku metody tradycyjnej do butelki). Po przeprowadzeniu wtórnej fermentacji wino jest filtrowane, a następnie butelkowane pod ciśnieniem (filtracja i rozlew izobaryczny), aby zachować w nim gaz (czyli bąbelki).Metoda ta jest powszechnie wykorzystywana w produkcji win musujących, ze względu na niższe koszty w zestawieniu ze sposobem szampańskim. W dodatku wina są gotowe do wypuszczenia na rynek zdecydowanie szybciej. Cały proces w metodzie Charmata zajmuje ok. 15–20 dni. Otrzymujemy wina świeższe i bardziej owocowe, bez nut drożdżowo-piekarniczych, typowych dla wszystkich win musujących długo leżakowanych na osadzie. Dwa najbardziej znane wina produkowane tą metodą to Asti i Prosecco.Metoda Charmata ewoluowała w czasie i została dostosowana do tworzenia „poważniejszych” win musujących – zwłaszcza z pinot nero i chardonnay. Tzw. Charmat lungo pozwala na leżakowanie wina na osadzie drożdżowym w kadzi nierdzewnej nawet do przez rok. Celem jest otrzymanie wina maksymalnie zbliżonego smakiem do win produkowanych metodą klasyczną.,,Telavi wine cellar’’ życzy wielu sukcesów sprzedażowych swoim partnerom biznesowym.,, Telavi wine cellar’’- Wine is our art!